Tlačové správy

Vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach vystavuje Stanislav Jasovský Nite abstrakcie

Východoslovenské múzeum v Košiciach, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pozýva na výstavu Stanislava Jasovského, ktorá sa koná pri príležitosti životného jubilea autora (70) a 35 rokov jeho výtvarnej tvorby.

Aktuálna výstava má názov Nite abstrakcie. Pre autora sú nite symbolom podstaty a zmyslu života, znamenajú hľadanie, objavovanie a prepájajú emócie s realitou života. Sú ako podaná záchranná ruka, ktorá nás prevedie cez úskalia života. Nite spájajú šťastných ľudí a pomáhajú aj v ťažkostiach. Všetko to, vložené do farieb, plôch a línií, vyjadruje súčasné autorovo smerovanie. Nite krásy aj smútku.

Výstava je prierezom tvorby autora za posledné tri roky, ku ktorým pričlenil niekoľko dominantných obrazov z predošlého obdobia. Práve tie tvoria prepojenie – nite s novými dielami. Tvorbu Stanislava Jasovského by sme výrazovo mohli zaradiť k abstraktnému expresionizmu, ktorý je charakterizovaný slobodou výrazu, s dôrazom na spontánnu improvizáciu. Nostieľom výrazu v jeho dielach je farba, maliarsky rukopis a forma. Silu výpovede znásobuje aj štruktúrovaný povrch a kombinácia maľby akrylom s použitím kovových práškov, ako je meď, bronz, mangán, či hliník. Pestrú paletu farieb v ostatnom čase vystriedali diskrétnejšie tóny a redukcia plôch. Je to nová poloha v jeho tvorbe.

Stanislav Jasovský žije a tvorí v Starej Ľubovni. Po skončení štúdia na Lekárskej fakulte v Košiciach (1977) začal pracovať v Kremnici, ktorá ho ovplyvnila – mesto, obklopené krásnou prírodou, plné umelcov – sochárov a maliarov, kde si uvedomil svoj až bytostne intenzívny vzťah k výtvarnému umeniu.

Výstavu slávnostne otvoríme vo štvrtok, 30. mája 2024 o 17:00 v priestoroch Galérie bašta v areáli Katovej bašty na Hrnčiarskej 7. Výstava bude verejnosti prístupná do 28. júla 2024.

Mgr. Katarína Ščerbanovská, múzejná pedagogička

Oddelenie propagácie a prezentačnej činnosti VSM

+421 917 965 016     katarina.scerbanovska@vsmuzeum.sk

Instagram – @vychodoslovenskemuzeum

Facebook – @vychodoslovenskemuzeum

www.vsmuzeum.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore