Tlačové správy

Na najväčšom projekte KHJ spolupracuje 130 umelcov

Druhý týždeň Košickej hudobnej jari sa ponesie v znamení kontrastov. Kým Ján Bogdan v utorok 28. mája 2024 zahrá diela Bacha, Buffu a Kodálya pre sólové violončelo, vo štvrtok 30. mája očakáva Štátna filharmónie Košice koncert s najvyššou koncentráciou umelcov na KHJ. Program Wagner – Strauss – Bruckner potrebuje na pódiu dovedna 129 orchestrálnych hráčov, sólistov, členov Slovenského filharmonického zboru a  šéfdirigenta ŠFK Roberta Jindru. Obe podujatia sa začnú o 19:00 v Dome umenia.

šéfdirigent ŠFK Robert Jindra                 Foto: Jaroslav Ľaš

Večer vyvrcholí Brucknerovým Te Deum

„Rád by som pozval našich priaznivcov na špeciálny koncert BRUCKNER 200, dôvodov mám hneď niekoľko. Predovšetkým zaznie Symfonická fantázia z opery Žena bez tieňa, čo je, trúfam si povedať, jedno z najväčších operných diel 20. storočia. Poslucháči budú mať len málo možností stretnúť sa s touto výnimočnou hudbou,“ hovorí Robert Jindra. Métou mnohých operných domov je naštudovať slávnu „Die Frau ohne Schatten“, ako znie originálny názov v Nemčine. Na jej motívy Strauss neskôr vytvoril symfonickú fantáziu.

Štvrtkový večer otvorí predohra a finále z opery Parsifal. Richard Wagner svoj počin plný všeobjímajúcej lásky nazýval slávnostným mystickým zážitkom. Pri výbere titulu na úvod koncertu zavážil aj fakt, že v Dome umenia sa predstaví vynikajúci Slovenský filharmonický zbor pod vedením zbormajstra Jana Rozehnala. Záver koncertu patrí skladbe Te Deum Antona Brucknera pre orchester, zbor, štyroch sólistov a organ v slávnostnej tónine C dur. Predstavia sa sopranistka Olga Bezsmertna, mezzosopranistka Štěpánka Pučálková, tenorista Peter Berger a basista Tijl Faveyts. „Všetko sú to umelci, ktorí presahujú rámec štandardu nášho československého prostredia a som šťastný, že tak veľkolepý a náročný program môžeme uviesť spoločne s mojimi košickými filharmonikmi,“ uzatvára Jindra o projekte BRUCKNER 200. Svet si tento rok pripomína dvojsté výročie skladateľovho narodenia, preto v názve programu nesmela chýbať dvojka a dve nuly.

  

                                                                                       Ján Bogdan Foto: archív umelca                    Slovenský filharmonický zbor                Foto: Peter Brenkus

Premiéra v podaní Bogdana na KHJ                       

Najväčšiemu projektu tohtoročnej KHJ bude predchádzať intímny formát v podobe sólového recitálu violončelistu Jána Bogdana. Domáci si ho pamätajú ako „zázračné dieťa“, prvýkrát vystúpil so Štátnou filharmóniou Košice, keď mal iba 12 rokov. Laureát významných súťaží koncertuje po celom svete a v súčasnosti študuje hru na violončele v izraelskom Tel Avive.

Vo foyer Domu umenia uvedie v utorok diela Bacha, Buffu i Kodálya. „V hudbe aj vo violončelovej tradícii Bach a Kodály zohrali nesmierne významnú úlohu. Bach svojimi suitami otvoril dvere do novej éry violončelovej hry. Kodályova sonáta je monumentálnym dielom obsahovo, hudobne  a technicky na hrane hrateľnosti a dokonca si vyžaduje iné ladenie violončela. Myslím si, že nové a významné špecifiká ponúka aj dielo Ivana Buffu, ktoré obsahuje veľkú paletu zvukovej farebnosti v kombinácii s violončelovou technikou, s ktorou som sa doteraz ešte nestretol v žiadnej skladbe. Teším sa, že v premiére bude môcť zaznieť práve v Košiciach na festivale Košická hudobná jar,“ sumarizuje program Bogdan.

Vstupenky na koncert JÁN BOGDAN SÓLO stoja 15 €, zľavnené 12 €, na projekt BRUCKNER 200 je to 16/14/12 €, zľavnené 12/10/8 €, lóža 20 €. Zakúpite si ich aj so zľavami online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím.

Kontakt pre médiá:

Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK

+ 421 918 802 101, jana.tomalova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore