Tlačové správy

Na Prešovskej univerzite súťažili v logickom myslení intelektovo nadané deti z celého Slovenska

Dvanásty ročník populárnej Logickej olympiády intelektovo nadaných detí pritiahol na Prešovskú univerzitu (PU) v Prešove 220 finalistov z celého Slovenska. Vo finálovom kole súťažili v kategóriách 1. stupeň ZŠ a 2. stupeň ZŠ spolu so žiakmi osemročných gymnázií do 15 rokov. Paralelne s testovaním prebiehal aj odborný seminár Rozumieme nadaným.

Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov je jediná súťaž pre intelektovo nadaných žiakov na Slovensku. Počas jedenástich rokov sa do súťaže prihlásilo viac ako 28 000 intelektovo nadaných žiakov základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov. Tohtoročné celoslovenské finálové testovanie v aule Pedagogickej fakulty PU prebehlo v dvoch blokoch a bolo do poslednej chvíle napínavé. „Dvanásty ročník bol doposiaľ najúspešnejší. Zúčastnilo sa ho najviac finalistov za všetky roky. Napriek tomu, že logické úlohy neboli ľahké, niektorých od vyššieho umiestnenia delil iba horší čas. Pripravujeme sa už na ďalší ročník, na ktorý máme už teraz nachystaných niekoľko prekvapení,“ zhodnotil Ľuboš Lukáč, učiteľ, špeciálny pedagóg, logopéd, externý spolupracovník PF PU a autor súťaže Logická olympiáda intelektovo nadaných detí.

Najlepší z najlepších

Olympiáda každý rok testuje logický, matematický a priestorový úsudok a verbálne myslenie účastníkov. Súťaží sa v dvoch kategóriách: žiaci 1. stupňa ZŠ (1. – 4. ročník ZŠ) a žiaci 2. stupňa ZŠ (5. – 9. ročník ZŠ) a osemročných gymnázií do 15 rokov. V kategórií žiakov 1. – 4. ročníka si tento rok najlepšie počínali Veronika Turner zo ZŠ Slovenských partizánov v Považskej Bystrici, Peter Adamczak zo ZŠ Ďumbierska v Banskej Bystrici a Šimon Marušák zo ZŠ Šmeralova v Prešove. Zo žiakov druhého stupňa najväčší počet bodov získali Martin Jurkovič zo ZŠ, Ul. Karpatská vo Svidníku, Roman Šmidák zo ZŠ Ďumbierska v Banskej Bystrici a Aurel Illéš zo ZŠ Lúčna vo Vranove nad Topľou.

Odborný seminár Rozumieme nadaným vzbudil veľký záujem

Paralelne s testovaním finalistov súťaže prebiehal odborný seminár Rozumieme nadaným. Jeho ambíciou je osloviť učiteľov, psychológov, špeciálnych pedagógov, rodičov žiakov a študentov PF PU, ktorých profesionálne stretnutia s nadanými žiakmi v praxi ešte iba čakajú. Priestor  na seminári tento rok dostali odborníci na vzdelávanie intelektovo nadaných detí. „Psychológ Vladimír Dočkal predstavil prístup k rozvoju nadania z pohľadu J.A. Komenského. Riaditeľka Súkromnej základnej školy DSA v Prešove Zuzana Perželová spoločne so špeciálnou pedagogičkou školy Júliou Gajdošovou priblížili vzdelávanie intelektovo nadaných žiakov v školskej inklúzii,“ ozrejmil Ľ. Lukáč, ktorý sa zároveň spoločne s učiteľkou nadaných detí Ingrid Storinskou na podujatí venoval inovatívnym formám vo vzdelávaní nadaných detí prostredníctvom mimoškolskej činnosti – v Klube nadaných detí. Účastníkom odborného seminára sa prihovorili aj samotné nadané deti Jasmína Ruščanská, Darko Tarbaj, Marcel Kravec a Lujza Fečiková. Nechýbalo ani priblíženie umenia čínskej kaligrafie, ktorú zastrešoval akademický maliar a vysokoškolský pedagóg Peter Kocák.

Ocenili podporovateľku prešovských nadaných detí a študentov gymnázií

 Na olympiáde bola ocenená ďakovným listom aj podporovateľka Klubu nadaných detí v Prešove. „Terézia Šandorová získala ďakovný list za dlhoročnú podporu 1. Klubu nadaných detí na Slovensku, za plnohodnotnú  vzájomnú spoluprácu. Študenti prešovských gymnázií Adam Lange a Ján Roba boli ocenení za dlhoročné, úspešné a profesionálne vedenie Klubu nadaných detí Prešov, za plnohodnotnú vzájomnú spoluprácu,“ uzavrel Ľ. Lukáč.

Spoluorganizátormi celoslovenského finále boli tento rok Pedagogická fakulta PU, Centrum poradenstva a prevencie v Sabinove, Regionálny úrad školskej správy v Prešove a Mesto Prešov. Súťaž patrí do portfólia projektov, organizovaných celoslovenskou iniciatívou Rozumieme nadaným.

Pedagogická fakulta PU sa už niekoľko rokov významnou mierou podieľa na rôznych projektoch a aktivitách určených nadaným žiakom. Patrí medzi spoluorganizátorov Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov základných škôl a 8-ročných gymnázií do 15 rokov a Logickej olympiády pre najmenších. Každoročne organizuje odborný seminár Rozumieme nadaným, určený odborným a pedagogickým zamestnancom škôl a poradenských zariadení, rodičom detí a študentom vysokých škôl.

Anna Polačková, hovorkyňa PU

  

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore